PAUZA IZMEDJU DVA SNA

 Svaki tovar stigne tamo kuda je krenuo. Dodje do odredista a ako ostane zaboravljen onda mu nije sudjen taj put .Stigne i tovar i prtljag. Ostalo se odbaci, kao i samar.

Klepetanje tockova je lagano uspavljivalo dok je pred ocima promicala zemlja sa svime na njoj. Nekim ustaljenim ritmom se smenjivala  divljina sa pitomim predelima cineci nerzdvojivu celinu nemog filma koji se davao sa druge strane stakla. Tu i tamo po neko svetlo kao svetionik na zelenoj pucini. U tom nekom polubudnom stanju se lik mogao utopi u sliku iza stakla a ostati i na sedistu pored prozora..

Svi putnici su  trazili udobniji polozaj njisuci se u ritmu skalemerije koja ih je vukla.Kupe je bio klasicne standardne velicine, dovoljno udoban za opustanje do cilja, ako nemiri ne izazovu  neprijatnost boravka u zatvorenom prostoru.Mladja zena sa kojom je razmenila par reci pri odabiru mesta  je, misleci da spava  naslonjena na staklo, pronicljivo pomalo neprijateljski posmatralna  njenu  opustenos koja je sada izgledala jos  veca nego kad je spazila pri ulazku. Nije ni  mogla da predpostavi da je  istom merom bila primecena   jos na stanici dok  proverava svaki detalj karte, nepoverljiva u salterskog radnika. Vreme, mesto i destinacija . Budnost sa kojom je drzala sve pod kontrolom  je stitilo od neplaniranih slucajnosti i neprijatnosti. Skupocene kofere je doneo taksista i posle brizljivo  odabranog  mesta,   spusteni su tako da  su precutno predstavljali za nju i najvecu vrednost u kupeu, pa cak i od ljudi koji su bili ispod njih.  Cudila se saputnicima, njihovim prtlajzima mada je nesto govorilo da je ipak na pravom mestu koliko god da je smatrala da je odudarala od okruzenja .Cak je izgledalo da je sve to bilo mozda dobro poznato, mada bi ponekad  cudno pogledala sve oko sebe. Dobila je mesto koje je zelela a posle vec desetog  sata voznje nije mogla da nadje odgovarajuci polozaj i da se opusti.

Do nje se  u ogledalu ocrtavalo koscato lice starije zene koja je zanesena svojim problemima pokusavla da  zaspi. Zaspala je odmah cim je sela, ali se trzala na svaki sum i uplaseno  proveravala da li je na sigurnom. Svaki put se naginjala ka svojoj saputnici  koja je pazila vise na svoje kratke cizmice, nego na staru gospodju koja je mogla u svakom trenutku tako usnula da se prevrne. Svaki put kada bi  usnula,   glava je vukla na dole tako da je izgledalo kao da zeli da joj spusti u krilo. Kad bi dosla do tacke da se jednostavno opruzi bi se iznenada trgnula.Izazivala  je neko sazaljenje sa svom lepotom koja je izbijala iz njenog usahlog lica. Uhvacena u mrezu vremena nedovoljno spremna da se razvije iz uplasene devojcice skrivene duboko u njoj, bi se nehajno ispravila. Imala je neki odlucan izraz u vezi ozbiljnosti puta.Njeni trzaji bi uznemirli sve u okolini i jedino resenje je bilo da konacno spusti glavu u krilo  saputnice i bezbrizno zaspi,  mada mogucnost u taj preokret nije niko mogao u kupeu da zamisli. Ona se trzala i ponovo uspravljala, mladja zena se nervozno meskoljila  i gledala na drugu stranu, nespremna da bilo sta  izgovori, pa cak ni da shrvati normalne okolnosti putovanja u kojima se  tako nesto dogodi.  Starica bi tada nesto nepovezano pricala o zivotu sto nije nikoga u tom trenutku interesovalo. Svi su bili u nekim svojim mislima.

U odrazu u prozoru  se ocrtavala stranica casopisa koji je  covek poznijih godina na sedistu preko puta listao. Izgledao je  potpuno nezinteresovan za sve izvan stranica knjige. Ocito je sebi za ovaj put odredio neku strucnu literaturu koja ce prekratiti ovaj put kroz noc.   Samo povremeni nervozni trzaj nogom ili izdignuta obrava  pri klecanju usnule zene je ukazivala da je duhom ipak bio potpuno prisutan Ii zatvoren u tom vozu, tom kupeu, tom mestu I da nijedan list iz nijednog strucnog casopisa nije mogao da da savet koji bi bio delotvoran u tom trenutku u kome se nalazio. Pomalo ljut na obe sto ne mogu da nadju neki polozaj kako bi prekinuli to nevoljno trzanje.

Lik iz prozora je bio duhom delimicno tu a delimicno slobodan negde na poljani.Kupe se sa skripom otvorio . „Karte na pregled, molim lepo..“

………………

Zacula se skripa vrata koja je prenula iz sna ali ubrzo je ponovo zaspala.Mesec je obasjavao sve tako jasno, da je pruzao neku sigurnost u toj nepozatoj oblasti. Probudila ju je rosa koja se  slivaja niz obraz, mozda i suza od sna koji je uplasio.  Voz se gubio u daljini.

………

Skinula je sesir, rukavice i narucila pice.

20131127_124515

 a onda razmisljala o snu. Naravno resenje je lezalo na stolu a u staklu se nije oslikavao njen lik. Bio je dan.

20131127_124633

11 mišljenja na „PAUZA IZMEDJU DVA SNA

Slusam pazljivo

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s